Final Fantasy : Dissidia

Finally. Final Fantasy : Dissidia dah keluar kat PSP.

Dah lama betul tunggu game nih. Gamenye agak susah nak di fahami (yelah, nama pun game Square-Enix, memanglah susah nak faham! hehehehehe) , but once you get the hang of it, you’ll enjoy the game even more!

Yang bestnya, dia gabungkan 2 character daripada setiap Final Fantasy (1 protagonist, 1 antagonist), something like Cosmos (the good guy, well, she’s a girl actually.. ^_^ ) summoned the heroes from all of the Final Fantasy universe and Chaos (the bad guy) summoned all the villain from the same realm.

Ini bermakna kita boleh gaduh dengan Sephiroth (FF7) menggunakan Squall (FF8), gaduh dengan Ultimecia (FF8) menggunakan Zidane (FF9) and so forth muahahahaahhahaha. I loike!

Battle dia pulak bukan macam typical JRPG, dia lebih kepada fighting. Something like Kingdom Heart 2 ‘s battle system (siap ada something like a Reaction Command just like KH2), but this time you take the villain one on one. Mano a mano.

Antara karakter-karakter yang ada kat dalam game nih adalah :

Final Fantasy
Hero     : Warrior of Light
Villain   : Garland

Final Fantasy II
Hero     : Firion
Villain   : The Emperor

Final Fantasy III
Hero     : The Onion Knight
Villain   : Cloud of Darkness

Final Fantasy IV
Hero      : Cecil Harvey
Villain    : Golbez

Final Fantasy V
Hero      : Bartz Klauser
Villain    : Exdeath

Final Fantasy VI
Hero      : Terra Branford
Villain    : Kefka Palazzo

Final FantasyVII
Hero     : Cloud Strife
Villain   : Sephiroth

Final Fantasy VIII
Hero     : Squal Leonhart
Villain   : Ultimecia

Final FantasyIX
Hero     : Zidane Tribal
Villain   : Kuja

Final Fantasy X
Hero     : Tidus
Villain   : Jecht

Final Fantasy XI
Hero     : Shantotto
Villain   : –

Final Fantasy XII
Hero     : –
Villain   : Gabranth

I’ve just got my hands on the game, hence there’s so many things that I need to learn first. Gilo. Orang lain study macam2, aku study macam mana nak main game hahahahaah. Hey, I’m a child at heart, mmmmmm’kay?

Oh, btw, dah masuk Ramadhan. It’s been tiring, I have no idea why, though. Best berbuka kat rumah. Dan best jugak bila berbuka kat rumah Nor dengan Khumaira, Mak Ngah, and Iman. Si Iman tuh sangat kepoh, penat aku nak melayan hahahahahahaha. Starting to love ’em all.

Gaji masih tak dapat. Ntah bila nak bayar, aku pon tatau. Nak buat ape2 pon tak boleh skarang. T_T Nasib baik P.E ada, kalau tak, aku tak main Dissidia tuh.

Kepada mereka yang suka hati tok nenek abah dorang nak ignore aku, terpulanglah. Aku tak marah, cume aku menyampah. Tak payah nak buat-buat baik dengan aku. Tak payah nak pura-pura happy bila jumpa aku. Kau ada life kau, kau pegi jalan hidup kau. Kerja aku dah selesai. Kau pegi aje happy-happy dengan kawan-kawan kau yang sedia ada. Aku bukan kawan kau.

Kawan yang baik pasti akan share berita suka dan berita duka.

Kawan yang baik takkan bertanya dengan kasar “Apsal plak aku kene bagitau kau?” bila diajukan soalan dengan cara yang baik.

Bila aku berkawan, aku berkawan betul2. Once orang yang self-claim “kawan” aku start buat aku rasa macam sampah, then that’s it.

You have no say in my life anymore. Pergilah enjoy hidup kau elok-elok. Jangan lupa Allah, Rasul, dan mak bapak kau.

3 thoughts on “Final Fantasy : Dissidia

  1. pergh…..memang tak sabar, tapi MHPU (Monster Hunter Portable Unite) nih mcm tak kasik aku main game lain! ^_^

    akan aku cuba milikinya dalam september nanti! hahahaha

    kita memang sama bab² ‘child at heart’ nih! (makan game, tido game, main game!) :p

  2. ehehehehehe… lohhh peminat setia monster hunter rupanya…

    itu hari ada nampak group2 MH main MH Portable kat McD Skudai.. tak join ke bro?

    kan boleh main online, connect PSP ke PC guna some sort of a device..

    MH is not for me… tak berapa minat game yang takde jalan cerita nih😄

    heheh kita sama2 child at heart.. i just hope my future wife (kalau ada wife) can accept me the way I am… :p

  3. yup….peminat kipas susah mati (die hard fan) MH. Cuma tak expert mcm yang kat dalam youtube jek. hehehehe

    aku tak de komuniti MH. nak join orang lain, segan plak. hahahaha

    absolutely bro….your wish is mine to!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s