Panjang pulak entry nih… T_T

Esok merupakan hari terakhir aku berkhidmat di Auspac Solutions.

Banyak kenangan indah daripada kenangan pahit selama aku bekerja dengan kawan-kawan kat sini, especially dengan Boss aku.

Aku harap semoga Auspac Solution menjadi salah satu company terulung kat Malaysia, insya-Allah. It is run by good people, cuma segelintir aje makhluk kat dalam admin yang macam haram jadah.

Boss, saya mintak maaf kalau saya ada buat salah semasa saya bertugas. Saya tak reti nak cakap depan2, taknak tengok awak sedih ke, atau awak tengok saya sedih ke. Jangan risau, saya sentiasa support awak, kalau awak nak mintak tolong saya buat kerja awak, awak msg je saya, bagi .exe baru, saya tolong mana yang saya mampu, insyaAllah.

Continue reading

Akal Sihat vs Hati Berpenyakit.

Rasa macam bertimbun-timbun pulak masalah yang melanda.

Mana gaji aku?

Gaji tak masuk lagi. Aku baru perasan sehhh dah 29 haribulan. Sepatutnya gaji di bayar pada 7 hari bulan. Gila! Hidup atas apa yang ada dan jugak belas ihsan orang-orang sekeliling. Aku terpaksa menukar kepada mode “Murahan” hanya untuk survive hidup kat JB nih. Freaking hell. T_T

Dengar-dengar dorang janji minggu nih, takkan nak bagi hari Jumaat? Oh, company tempat aku kerja nih suka sangat bagi gaji hujung2 minggu, samada hari Khamis atau Jumaat. Worst, dorang bayar gaji dengan cheque. Sungguh laknat, kan? Hehehehehe… T_T

Luahan Jiwa.

Masalah kedua pulak adalah kes di mana orang suka-suka menghukum dan mengata tanpa berhadapan dengan aku dulu. That seriously pisses me off. I mean, it’s bad enough that those idiots are throwing me out of their friend’s list, they talk behind my back some more aaaaa? Back-biting aint’ good, idiots. It shows that you’re only a cowards and a moron who have no guts to stand up and face the reality. Tolonglah, kalau korang nak benci aku, be my guest. Korang yang rugi sebab ikut perasaan busuk hati dan dendam dalam hati, bukan aku. Tapi tak payahlah nak cakap belakang, nak mengata aku belakang-belakang. Kasik jumpa depan-depanlah baru cakap, ada berani kaaaa kawan?

Orang yang membuang aku tanpa mendengar penjelasan aku macam nih tak layak pon dipanggil kawan. Aku tak lah judge orang, maybe dorang boleh jadi kawan yang baik kat orang lain, tapi kalau macam nih punya perangai, main judge orang tanpa mendengar penjelasan, susahlah…

Maybe dorang ingat aku masih macam dulu, itu yang susah. Judging people based on what you THINK is right ain’t so noble now, aye?

Tolonglah jangan ikutkan sangat perasaan dendam dan benci kat hati tuh. Korang yang rugi nanti. Allah s.w.t tuh Maha Berkuasa tau. Bila-bila masa je Dia boleh terbalikkan situasi supaya kamu semua lalu apa yang aku lalu.

Hatred is like that H1N1 virus. It takes over the body and you didn’t notice it, and the next thing you know you’re spreading it to someone else. Yes, aku mengatakan bahawa kebencian, dendam, dan prejudis tuh sama level dengan Selsema Babi, atau pon Babi itu sendiri! (Minta maaf kepada masyarakat Babi sedunia, aku tau kamu semua tak reti nak berdendam dan prejudis macam manusia, tapi nak buat macam mana, kan? T_T )

Kerinduan yang melanda.

Walau apa pun, saya tetap merindui Nur Alieya Zara. Nampak gayanya beliau dah makin membesar (yelah, takkan manusia nak mengecik pulak!), dah makin petah berkata-kata, dan yang paling tak tahan, dah tahu jalan-jalan kat Lowyat hahahahaha. I loike! Semoga beliau membesar menjadi Muslimah yang lebih baik daripada kita semua. Nur Alieya Zara, Uncle Just loves you so much!

Rindu berbuku-buku juga dirasakan terhadap mereka yang telah membuang aku.  Aku tak benci mereka langsung. I don’t hate them, on the contrary, I love them, sebab itu aku rindu kat dorang. Semoga Allah s.w.t memelihara hidup dorang dan merahmati hidup dorang, dan semoga Allah s.w.t. membuka hati dorang untuk mendengar penjelasan aku dan memaafkan aku atas mana-mana kesilapan yang aku dah buat. Allah s.w.t itu Maha Membolak-balikkan hati, so tak payah nak cakap lebih-lebih.

Rindu jugak rasa kat Khumaira. Beliau kat opis, sibuk dengan kerja-kerja yang bertimbun. Kadang-kadang aku rasa kesian sangat kat dia, aku rasa yang dia berhak mendapat yang lagi baik daripada aku. Aku masih tengah berusaha untuk mencarik kerja yang lagi baik, dan aku harap dia sabar. Seriously, aku tak pernah sayang orang sebagaimana aku sayang beliau. Khumaira, I love you so damn much!

Aku takde mood dah nak buat kerja. I wanna go home and bang my Xbox 360! (Prototype = Cool. ‘Nuff said)

Hijrah

Yes. Kami berhijrah.

Kami kembali kepada office asal, iaitu di sebelah FAMA kat area umah aku.

Setelah penat dok mengangkut barang and so on, akhirnya dah selesai.

Pros : Aku dapat cubicle yang besar, plus tempat yang jauh daripada pintu masuk (aku suka)

Cons : Terlalu sunyi, sampai aku rasa aku berada di dimensi lain. Aku membelakangkan boss (maknanya dia nampak apa yang aku buat.. damn! T_T)

Anyway, walau di mana pon, kerja tetap kene jalan. T_T Din dah tak kerja kat sini lagi, so for the timebeing aku kene amik alih kerja dia. (confirmlah aku takkan dapat cuti lagi.. double the damn! T_T )

Satu mende yang aku nak share, dulu, masa aku mula2 berkhidmat dengan Auspac Solution, aku ditempatkan kat office ini. Ada sorang pakcik tua tuh muka berlagak gila, kalau bukak pintu, dia tutup kuat2 tanpa memikirkan surroundings dia. Tak pernah senyum, tak pernah tegur. No communications whatsoever. Aku tegur pun dia tak reply.

Skarang, bila kami kembali kat opis nih balik, aku dapati bahawa pakcik sombong tuh dah takde, katanya diberhentikan due to economy crisis, dan yang kelakarnya, bilik dia dulu telah ditukar menjadi bilik solat untuk kami.

Amat mudah untuk Allah menjatuhkan mereka yang sombong dan bongkak di atas muka bumi ini!

It was hectic

Pagi2 bangun, pegi kenduri Faka.

Tengahari pegi jam studio, practice.

Petang, pegi UTM, practice untuk demo.

Lepas maghrib, buat demo untuk jemputan VIP kat dinner Kolej 13 UTM

Lepas Isyak, buat performance untuk dinner yang sama.

Ahad, kerja.

I need a holiday… T_T

and I need my bloody paycheck damn it

*tukar topic*

I’ve always wondered about what’s the difference between a 720p and a 1080i.. as I have both of these settings on my TV. I wanted to get the best possible picture quality for my Xbox 360, hence I googled and youtubed around to get the best info. This video gave me the best understandings on the difference between the resolutions (720 vs 1080) vs the video format i (stands for interlaced) and p( stands for progressive).

Conclusion, 720p is better than 1080i.

Aduhai…

Man, it’s been a while since I’ve last updated my blog entries. It’s been one helluva days for me.

First, on the 22nd of November 2008, the rest of the PSSCM UTM Skudai, and me, went to British Malaysian Institute (BMI) at Gombak for the ‘Kejohanan Wajadiri Peringkat IPT” stuff. It was and awesome trip! There are girls all around me hahahahaha. We didn’t win anything, but hey, we went there not to win, ya? We joined it so that we can get to know the rest of the IPT’s members (ayat poyo bila dah tak menang apa2 😛 )

The following week, on 27th November 2008, after coming home from BMI and unpacking my stuff and whatnot, again, I repack my stuff for the “Kejohanan Wajadiri Peringkat Kebangsaan” which is held in USM, Penang. First Gombak, then Penang? Sheeshhh… nevertheless, I’ve dragged myself to the bus. The trip was good (it’s damn far sehhhhh…), and we did enjoyed ourselves. Paling best masa sketsa, macam2 idea yang keluar. Siap ada cawangan yang buat ala-ala Sivaji The Boss hehehehe….

Then, after I’ve unpacked my stuff from Penang, AGAIN, I’ve repacked my stuff for our company’s ‘field trip’ to the rest of the daerah. Pegi Segamat, Batu Pahat, Muar (yang nih singgah kejap) and then Kluang. Walaupun best, tapi still, penat. Tiring gila. Plus, kat sana ada masalah network pulak (for some unknown reason to us, the PCs and the daerah can’t access VPN).

Nasib baik balik aje daripada segala kerja2 tersebut, cuti Hari Raya Aidiladha. Seriously, I didn’t notice that Aidiladha was just around the corner. Nampak sangat not a very good Muslim hahahahaha.

Gambar2 masih belum amik daripada Fariz, insyaAllah, kalau dapat nanti, bolehlah di uploadkan kat sini.

Yang penting, aku penat.

p/s Kingdom Heart : Chain of Memory dah kuar kat Playstation 2. (Click here for infos from Gamespot. Click here for infos from Wikipedia.)  FINALLY! Penat seh aku memaki hamun Square-Enix sebab kuarkan game nih dalam bahasa Jepun sahaja. Sheeeshhh.. I think a gamer should learn Japanese. -_-”

p/s/s Disebabkan tekanan jiwa, aku tukar theme blog aku… PADAN MUKA!

Neo-mius Exkrefemisteriusium…

Made a few changes in my office, and bought some new stuff. But I forgot to take picture of my old office table setup, but here’s the new setup..

1. The legendary Acer TravelMate 3210 laptop with the iMac theme, courtesy of Cik Lynda.

2. The nescafe brought from home. (Nothing can beat a home-made nescafe)

3. The tray where I put my car keys and stuff. The top part of the tray is where I put my docs.

4. Izharul Haq. I carried if with me to and fro between my office and my home. Treasured it so much.

5. Epson’s 2008 calender. Oh how time flies.. T.T

6. The new headphone, again, courtesy of Cik Lynda.

7. New space area for me to bang my head until it bleeds. Haha.

Bought new stuff, too..

The new casing for my PSP. Ntah macam mana tah, tiba2 rasa nak beli casing baru. So bye bye crystal casing.. hehehe. Encik PSP won’t feel cold and lonely anymore…

Ini pulak encik capal putih. I call him, Mr. PVC. Wanted to buy the leather capal but somehow they only sell it on Hari Raya, which is way to long for me to wait. So I’ll have to settle with this for now.

Muar Bandar Maharani

Aku sekarang berada di Muar. Hotel Town’s View to be exact. Kat sini ader HotSpot dan aku pulak ader laptop (courtesy of CikLynda). Hence untuk pertama kali nya aku memblog daripada bilik hotel yang indah (indah ke?) hahahah..

Hari Jumaat, 06.06.08, aku bertolak ke Pontian untuk tumpang Kak Noi, pegi UIA Gombak. Kami ader Majlis Penyampaian Sijil dan MAP PSSCM. Sampai2 aje, kami jumpe dengan Abang Azan, dier dengan hebatnya berkata bahawa dia tau jalan nak ke UIA, so kami hanya perlu ikut saje keta dia.

Sungguh hebat Abang Azan, sbb kami akhirnya tiba di GENTING HIGHLAND. Rupa2nya dier dah salah masuk simpang, terlepas simpang UIA.. sungguh adventure jalan tuh.. T.T

Sampai2 aje, terus aku flat dalam bilik, sbb aku sampai awal, tak ikut rombongan bas. Keesokkan harinya, pegilah tengok majlis penyampaian sijil PSSCM.. best lah.. Yang merasmikan adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Y.B. Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Bin Hamidi. Sungguh berapi ucapan beliau. Maklumlah, orang politik. heheheh…

Lepas tuh, aku tengoklah sabahat2 aku naik pentas amik sijil. Sungguh bergaya. Aku pulak dulu takde rezeki nak naik pentas amik sijil aku. So aku takde lah gambar macam dorang tuh. Takpelah, takde rezeki…. heheh..

Selepas itu, Allah bagi aku peluang untuk berjumpa dengan seseorang yang memang aku meminati daripada jauh. Alieya Zara binti Zainal Abidin.. uhh… aku dapat jumpa dia. Mula2 die memang takut dengan aku, tapi takpe lah, aku tengok dier, memang macam himawari *adik shinchan* T.T

Malam tuh kami skip dinner (jahat gila) dan kami pusing2 satu KL. Literally, kami pusing2, sbb kami sampai balik kat tempat asal kami bertolak tanpa kami sedari. T.T Singgah umah cousin cik Anem, Ipah. Sampai2 je aku terus flat atas sofa. Fariz dengan Ecah pon samaaaaaaaaaa je… Sedar2 dah pukul 6:15am. Subuh, lepas tuh kami bertolak ke rumah Hanim *kakak Anem merangkap ibu Alieya*. Kak Hanim masakkan kami nasi lemak + ayam kunyit takde kulit + sambal masin. Hahaha.. tapi aku main2 lagi dengan Alieya. Die mula2 takut dengan aku, tapi aku menggunakan kekerasan dan akhirnya beliau akur dengan kehendak aku. *apsal macam pervert je ayat aku nih*.

Ehh… aku nak siap2 pegi minum. Sambung cerita lepas nih…

Ok baru balik daripada jumpe abang Rizal. Nice dude I tell u. Macam2 perkara yang kami bincangkan… So anyway.. back to the main story…

Ahad petang aku pegi jumpe my bro Azhari Abd Karim. Alhamdulillah, Rene, isteri beliau, telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sihat dan kuat. Muhammad Aaryan Zene bin Mohd. Azhari. That is his name. Semoga Encik Aaryan membesar menjadi seorang lelaki yang gagah, tampan, macho, menghormati kedua ibu bapa, dan seorang panglima Allah yang beriman. Macam2 dugaan yang Eddy lalu, up until now pon, still lalu.. takpa2.. harap2 dier dan family dier akan dirahmati Allah, insyaAllah…

Well.. skarang dah pukul 2:15am. Alhamdulillah, kat Kluang dengan Muar, kami dah setel install. Esok kami nak ke Segamat. Harap2 kami tak sesat… Macam2 masalah yang timbul skarang nih..

p/s Gaji dah keluar. Harap2 esok dapat beli PSP. Buku Izharul Haq pon dah sampai kat umah. Tadih Mummy tepon bagitau. Hehehehe… Thank Ny…