Jadik lagi?

Haiya… mencaci lagi? Menghina lagi? Takde saper pon nak tunjuk baik. Busuk2 kau pun, jahat2 kau pun, mulia2 kau pon, kau kawan kami jugak. Kau cakaplah aper kau nak, kami tetap tengok kau sebagai kawan kami. Kau nak tengok kami sebagai orang jahat ke, musuh ke, barua ke, anjing ke, terpulanglah. Itu hak kau.

Kalau kau rasa kau mulia, kau buatlah begitu. Kami tak kesah.

Jadi, cakaplah apa-apa yang kau nak, yerk? Buatlah apa-apa yang kau nak. Kalau kau rasa membakar orang tuh mende yang betul, kau buat. Kalau kau rasa bersabar tuh pon mende yang betul, kau buat. Kalau kau rasa nak cakap belakang pon, kau buat. Nanti kau yang dipertanggungjawabkan, bukan kami. Yang lagi sedih, kaum kerabat lelaki, wali-wali kau, yang terkena sekali, bukan kami.

p/s Maybe kau lupa, kau sendiri yang langgar rules and regulation yang kau sendiri buat. Sebab itu kau dok menghina memaki aku. Kau lupa yang kau sendiri dah banyak kali buat satu rules tapi kau langgar itu rules, lagi mau cakap banyak kaaaaaaaa?

Advertisements

Peliknya manusia.

Manusia itu memang pelik….

Mula-mula cakap dah maafkan. Tapi lepas tuh menghina kembali.

Bila ambil berat, di marah, di caci, di hina dan bermacam-macam lagi. Bila tak ambil berat, dikatakan sombong, jahat, haram jadah, tak sedar diri, dan segala macam caci-hina yang lain.

Hantar kata-kata sekadar ambil berat, supaya tidak terputus terus hubungan, itu pun bukan sebab apa, sebab Islam melarang keras kita putus silaturrahim. Mende macam nih pon dilihat sebagai satu provokasi, sampai dok nak menghina mencaci.

Cakap depan-depan tak berani pulak, atas alasan “malas nak layan” and stuff like that.

Biar pi lah, kalau kau nak jadi setan, kau jadik setan sorang2. Kalau kau nak dok busuk hati, haaaa, busuk hati sorang2. Hati kau yang busuk, bukan hati kami. 😀

Macam mana nih? Buat apa pun salah. Nak mampos agaknya… -_-;; (sila mampos elok-elok, jangan nanti dah mampos nyusahkan orang lain plak dok menghantar mayat ke kubur!)

Manusia itu memang pelik….

Mula-mula dok bersedih sana-sini bila hilang kawan. Dok pikir yang bukan-bukan.

Bila diberi penjelasan, bila dah faham, sedih jugak.

Bila berkawan balik, senang-senang je ignore kesusahan aku. Orang lain pon bercinta jugak, hangat jugak. Happy jugak. Tapi takdelah sampai membelakangkan kawan. Takdelah sampai biar kawan kesusahan.

Dah buat aku macam tuh, ada hati lagi ke nak cakap kau tuh kawan aku?

*Tukar topic*

Terima kasih kepada Cik Mimi kerana sanggup datang jauh-jauh semata-mata nak berjumpa dengan aku dan jugak boss aku. Mula-mula aku berkawan dengan housemate beliau (Harny nama diberi), lepas tuh tiba-tiba aku ternampak akan wajah ayu nan indah Cik Mimi kat blog Harny yang baru bangun tidur dan sedang membakar aper tah. Hatiku terpaut dek ke-sembam-an wajah beliau hahahahahaha.

Tetapi kini beliau sudah berpunya, biarlah aku sendiri membawa luka di hati hehehehehehehehehe… 😀

Terima kasih jugak kepada Cik Mimi kerana mempunyai “common sense” dan meng-offer-an diri untuk membantu aku yang dalam kesusahan dengan mengambil aku di rumah walaupun beliau tak tahu jalan. Sungguh daring gadis genit tersebut! Kalau tak kerana anda Cik Mimi, memang I menyampah dan meluat, tak datang punya dataran malam tuh hahahahahahaha! Aku rasa, itulah bezanya “kawan” dengan “pura-pura berkawan”.

Dah masuk bulan September. Gaji masih tak dapat. Aku memanglah tak beraya sangat, tapi sudah pasti aku nak membantu parents aku. Tapi company nih macam tak paham bahasa.

Takkan nak aku pulak ajar dorang?

*Tukar topic*

Hujung minggu nih banyak lepak kat rumah MakNgah (bukan ke tiap-tiap malam aku ke rumah beliau? hehehehe), MakNgah ada buat majlis berbuka puasa. abeh dijemput kawan-kawan beliau. Memandangkan aku seorang sahaja jejaka yang gagah nan macho di situ (sebenarnya aku sorang je lelaki yg menolong kat situ.. T_T ) maka aku mengofferkan diri menjadi champion, menjadi panglima di sisi MakNgah untuk menolong beliau mengemas, tolong beli barang, tolong layan budak-budak kecik yang comel lagi chantek, tolong makan, tolong minum, tolong abehkan maruku, dan berbagai lagi. It was freaking fun! Abang Syed dan Kak Su, you guys rawks!

Semalam pulak berbuka puasa kat rumah Abang Helmi, abang kepada Abang Syed. Rupanya Abang Helmi tuh seorang yang kelakar.. T_T mana aku tau. Aku ingatkan semua lecturer serious gila. -_-;;

Hantar Abang Syed sekeluarga balik semalam, kat Senai Airport. Airport tuh pon dah berubah wajah daripada chantek kepada hodoh (sebab melalui proses renovation). Jenuh jugaklah aku nak berjalan kaki daripada tempat parking kereta. Seronok dapat kiss si Shaura tuh, beliau SANGAT comel dan SANGAT canteeekkkkkkk…. Sempat jugaklah dengar kata-kata motivasi daripada Abang Syed dengan Kak Su… serious, dorang memang satu keluarga yang amat baik skali!

Semalam terlebih reverse, abeh patah sikit plet kereta Nor. Nor, MakNgah, saya mintak maaf! T_T

Final Fantasy : Dissidia

Finally. Final Fantasy : Dissidia dah keluar kat PSP.

Dah lama betul tunggu game nih. Gamenye agak susah nak di fahami (yelah, nama pun game Square-Enix, memanglah susah nak faham! hehehehehe) , but once you get the hang of it, you’ll enjoy the game even more!

Yang bestnya, dia gabungkan 2 character daripada setiap Final Fantasy (1 protagonist, 1 antagonist), something like Cosmos (the good guy, well, she’s a girl actually.. ^_^ ) summoned the heroes from all of the Final Fantasy universe and Chaos (the bad guy) summoned all the villain from the same realm.

Ini bermakna kita boleh gaduh dengan Sephiroth (FF7) menggunakan Squall (FF8), gaduh dengan Ultimecia (FF8) menggunakan Zidane (FF9) and so forth muahahahaahhahaha. I loike!

Battle dia pulak bukan macam typical JRPG, dia lebih kepada fighting. Something like Kingdom Heart 2 ‘s battle system (siap ada something like a Reaction Command just like KH2), but this time you take the villain one on one. Mano a mano.

Antara karakter-karakter yang ada kat dalam game nih adalah :

Final Fantasy
Hero     : Warrior of Light
Villain   : Garland

Final Fantasy II
Hero     : Firion
Villain   : The Emperor

Final Fantasy III
Hero     : The Onion Knight
Villain   : Cloud of Darkness

Final Fantasy IV
Hero      : Cecil Harvey
Villain    : Golbez

Final Fantasy V
Hero      : Bartz Klauser
Villain    : Exdeath

Final Fantasy VI
Hero      : Terra Branford
Villain    : Kefka Palazzo

Final FantasyVII
Hero     : Cloud Strife
Villain   : Sephiroth

Final Fantasy VIII
Hero     : Squal Leonhart
Villain   : Ultimecia

Final FantasyIX
Hero     : Zidane Tribal
Villain   : Kuja

Final Fantasy X
Hero     : Tidus
Villain   : Jecht

Final Fantasy XI
Hero     : Shantotto
Villain   : –

Final Fantasy XII
Hero     : –
Villain   : Gabranth

I’ve just got my hands on the game, hence there’s so many things that I need to learn first. Gilo. Orang lain study macam2, aku study macam mana nak main game hahahahaah. Hey, I’m a child at heart, mmmmmm’kay?

Oh, btw, dah masuk Ramadhan. It’s been tiring, I have no idea why, though. Best berbuka kat rumah. Dan best jugak bila berbuka kat rumah Nor dengan Khumaira, Mak Ngah, and Iman. Si Iman tuh sangat kepoh, penat aku nak melayan hahahahahahaha. Starting to love ’em all.

Gaji masih tak dapat. Ntah bila nak bayar, aku pon tatau. Nak buat ape2 pon tak boleh skarang. T_T Nasib baik P.E ada, kalau tak, aku tak main Dissidia tuh.

Kepada mereka yang suka hati tok nenek abah dorang nak ignore aku, terpulanglah. Aku tak marah, cume aku menyampah. Tak payah nak buat-buat baik dengan aku. Tak payah nak pura-pura happy bila jumpa aku. Kau ada life kau, kau pegi jalan hidup kau. Kerja aku dah selesai. Kau pegi aje happy-happy dengan kawan-kawan kau yang sedia ada. Aku bukan kawan kau.

Kawan yang baik pasti akan share berita suka dan berita duka.

Kawan yang baik takkan bertanya dengan kasar “Apsal plak aku kene bagitau kau?” bila diajukan soalan dengan cara yang baik.

Bila aku berkawan, aku berkawan betul2. Once orang yang self-claim “kawan” aku start buat aku rasa macam sampah, then that’s it.

You have no say in my life anymore. Pergilah enjoy hidup kau elok-elok. Jangan lupa Allah, Rasul, dan mak bapak kau.

Hujan yang sangat lebat.

Hari ini cuaca hujan. Sangat lebat. Aku suka!

Kerja aku masih tertangguh. For some unknown reason, aku sangat malas nak buat kerja. Aku sangat malas nak datang office. Aku sangat malas nak fikir mende-mende yang kusut ni.

Apa yang aku nak? I wanna be alone. Aku cuma nak duduk diam-diam dalam bilik aku, tutup pintu, kunci, off handphone, lepas tuh duduk sorang-sorang dalam bilik. Berkhalwat dengan diri sendiri.

Seperti biasa, gaji lambat lagi. Kali nih worst jugaklah, coz Singgah Selalu pon kuarkan gaji lambat, bermakna gaji bapak aku pon lambat. Kesian bapak aku. Memanglah ada duit, boleh survive, tapi still, aku sangat kesian. Bila aku kesian, aku jadi marah kat company aku. Sungguh tak bertanggungjawab! Ni nak masuk Ramadhan, obviously duit banyak pakai lantaran nak memuaskan nafsu serakah mencekik segala makanan yang ada kat pasar ramadhan hahahahaha. Tuh tak kira persiapan raya. (Aku taklah excited sangat sambut raya, tapi at least family aku kenelah prepare macam2, kan? Saper2 yang rapat dengan aku taulah kenapa aku tak excited sambut raya…. )

Other than that, takde pon mende yang menarik. Aku dengan Khumaira is going well. Raya nih planning nak bawak beliau jumpe parents aku dan aku jumpe parents dorang. Harap-haraplah parents dorang terima aku dan aku harap-harap jugak parents aku terima dorang. Aku dah cukup serik dengan parents yang tak terima aku. Worst, tak terima aku without any reasons at all. Sampai laaa nih aku tatau aper salah aku.. T_T   Nevermind. It doesn’t matter anymore.

Sekarang tengah kemaruk main Tales of Vesperia kat Xbox 360. Lunch hour je aku balik umah, makan-makan apa yang ada (terpaksa balik coz kene jimat2 duit hahaahaha..), then terus main game nih. For some unknown reason, aku suka game nih, hahahahahahhaha….

Alhamdulillah, walaupun banyak masalah dalam hidup aku, tapi aku sangat gembira dengan kehadiran Khumaira. Dia sangat memahami aku, sangat faham akan perangai-perangai hodoh aku. Aku pernah dapat orang yang baik suatu ketika dahulu, tapi aku buat dia tak percaya aku kerana kejahatan aku. Skarang, Allah gave me a second chance. Allah bagi aku peluang bercinta dengan orang yang baik-baik. Aku dah serik buat jahat, and I learn how to appreciate her.

Khumaira, thank you for being there for me through thick and thins. We’re still in the early stage of our relationship and there is still a lot of things that I wanna know about you. I hope that you will be patient with me. We’ll walk through life side by side. I’ll protect you from the harsh world, and I pray to Allah that we will walk through the Heaven’s Door together, as more than just a partner, but a soul mate.

Yes, I’ve finally found my soul mate.

Thank you, Khumaira. Ana mughrama feek!

Sunday is Gloomy.

Penipuan Terancang.

Hari ini cuaca sangat sejuk dan suram. Nak katakan hujan, takde pon air jatuh daripada langit, nak katakan tak hujan, takde pon kelihata sang suria menyinari bumi Tuhan ini.

Badan aku plak macam nak demam. Aku taknak demam, tapi badan aku yang nak hahahahahah *aper aku merepek nih*. Jadi skarang terpaksalah aku bekerja dalam keadaan demam + sakit tekak + selsema (itu tak kira lagi Encik kahak yang bermaharajalela di dalam tekak. Cis!)

Ada segelintir manusia yang konon-konon risau akan diriku ini, tapi sebenarnya tak pun. Orang-orang begini pura-pura ambil berat, pura-pura sayang walhal mereka cuma berpura-pura sebab taknak aku kecik hati. Jika kau terasa seperti di dalam golongan orang-orang begini, maka tuntutlah apa-apa hak kamu ke atas aku, lepas tuh berundurlah daripada hidup aku dengan baik. Aku benci, aku meluat, aku menyampah dengan orang yang berpura-pura! In other words, get the fuck out of my life!

Mereka ingat aku tak tahu perancangan mereka. *sigh* The burden of knowing…

Dia hampir tiba.

Nampaknya Ramadhan dah semakin hampir. Aku pernah buat satu posting tentang Ramadhan (dan aku rasa itu adalah posting favourite aku heheheh), kali nih rasa macam nak buat tapi malas. Apa yang penting, aku sangat gembira dengan kedatangan Ramadhan. Yelah, ada Pasar Ramadhan, ada kebab, ada roti lami, ada gugusan awek-awek kilang yang menziarahi Pasar Ramadhan kerana mereka pura-pura membeli lauk berbuka puasa, dan macam-macam lagi. Tambahan pula, awek-awek yang pergi bersolat tarawikh di masjid berhampiran. XD

Harap kawan-kawan yang kerja jauh-jauh balik JB, boleh ajak lepak. It’s been a while sehhhh…

Kelas Yang Seronok.

Kelas Sheikh Faiz semalam sangat best. Beliau menceritakan tentang apa itu “Sunnah” , dan apa pecahan-pecahan Sunnah Rasulullah s.a.w. mengikut Fiqh. Baru aku tau, ada Sunnah Rasulullah s.a.w. yang wajib di ikuti (contohnya makan pakai tangan kanan, ini wajib, seriously!), ada yang wajib di hindari @ haram (macam cabut kening, etc), ada yang dibenarkan buat kerana tiada larangan khusus (seperti makan sejenis binatang padang pasir dipanggil ‘dhab’ ), ada yang buat dapat pahala, tak buat takpe (ini yang kita orang melayu selalu salah tafsir tentang “sunnah” ), dan ada yang dibuat tak berapa best, kalau tinggalkan dapat pahala (makruh). Aku juga ditegur (lagi) oleh beliau …

“When are you gonna get married, brother Ahmad?”

Aku cuma mampu jawab…

“Until I’ve obtained enough cash, Sheikh”

Seperti biasa, beliau akan gelak separa gembira separa sinis, dan melontarkan kata-kata…

“Allah is the Provider, brother. Do not be afraid.”

Kalaulah Sheikh Faiz faham macam mana pemikiran masyarakat kita, sudah pasti dia akan mengerti kenapa aku masih tak kahwin lagi. Sesungguhnya aku dah bersedia daripada mental dan fizikal untuk berkahwin, cuma daripada sudut kewangan je yang agak merumitkan. Takpe, akan aku usaha. Semoga Allah s.w.t. membantu usaha murni ku ini HOOOOOOOOO!!!!

Merindui mereka sampai demam?

Saya amat merindui mereka. Apalah cerita Nur Alieya Zara. Semoga Allah merahmati dia dan menjadikan dia seorang Muslimah yang lebih baik daripada kita semua, insyaAllah. Khumaira pula baru mula buat part-time dengan Wall’s. Jadi promoter aiskrim. Aku SANGAT RISAU, tapi takpelah. At least dia ada teman.

Skarang badan memang rasa tak best. Macam nak demam, tapi macam taknak demam. Selsema tak payah ceritalah, rasanya dah boleh buat 5 cawan Neslo Ais hahahaha. Tekak rasa sakit, kepala pon sakit.

Aku kene selsema babi ker? Taknaklah kene, tak macho. T_T

Akal Sihat vs Hati Berpenyakit.

Rasa macam bertimbun-timbun pulak masalah yang melanda.

Mana gaji aku?

Gaji tak masuk lagi. Aku baru perasan sehhh dah 29 haribulan. Sepatutnya gaji di bayar pada 7 hari bulan. Gila! Hidup atas apa yang ada dan jugak belas ihsan orang-orang sekeliling. Aku terpaksa menukar kepada mode “Murahan” hanya untuk survive hidup kat JB nih. Freaking hell. T_T

Dengar-dengar dorang janji minggu nih, takkan nak bagi hari Jumaat? Oh, company tempat aku kerja nih suka sangat bagi gaji hujung2 minggu, samada hari Khamis atau Jumaat. Worst, dorang bayar gaji dengan cheque. Sungguh laknat, kan? Hehehehehe… T_T

Luahan Jiwa.

Masalah kedua pulak adalah kes di mana orang suka-suka menghukum dan mengata tanpa berhadapan dengan aku dulu. That seriously pisses me off. I mean, it’s bad enough that those idiots are throwing me out of their friend’s list, they talk behind my back some more aaaaa? Back-biting aint’ good, idiots. It shows that you’re only a cowards and a moron who have no guts to stand up and face the reality. Tolonglah, kalau korang nak benci aku, be my guest. Korang yang rugi sebab ikut perasaan busuk hati dan dendam dalam hati, bukan aku. Tapi tak payahlah nak cakap belakang, nak mengata aku belakang-belakang. Kasik jumpa depan-depanlah baru cakap, ada berani kaaaa kawan?

Orang yang membuang aku tanpa mendengar penjelasan aku macam nih tak layak pon dipanggil kawan. Aku tak lah judge orang, maybe dorang boleh jadi kawan yang baik kat orang lain, tapi kalau macam nih punya perangai, main judge orang tanpa mendengar penjelasan, susahlah…

Maybe dorang ingat aku masih macam dulu, itu yang susah. Judging people based on what you THINK is right ain’t so noble now, aye?

Tolonglah jangan ikutkan sangat perasaan dendam dan benci kat hati tuh. Korang yang rugi nanti. Allah s.w.t tuh Maha Berkuasa tau. Bila-bila masa je Dia boleh terbalikkan situasi supaya kamu semua lalu apa yang aku lalu.

Hatred is like that H1N1 virus. It takes over the body and you didn’t notice it, and the next thing you know you’re spreading it to someone else. Yes, aku mengatakan bahawa kebencian, dendam, dan prejudis tuh sama level dengan Selsema Babi, atau pon Babi itu sendiri! (Minta maaf kepada masyarakat Babi sedunia, aku tau kamu semua tak reti nak berdendam dan prejudis macam manusia, tapi nak buat macam mana, kan? T_T )

Kerinduan yang melanda.

Walau apa pun, saya tetap merindui Nur Alieya Zara. Nampak gayanya beliau dah makin membesar (yelah, takkan manusia nak mengecik pulak!), dah makin petah berkata-kata, dan yang paling tak tahan, dah tahu jalan-jalan kat Lowyat hahahahaha. I loike! Semoga beliau membesar menjadi Muslimah yang lebih baik daripada kita semua. Nur Alieya Zara, Uncle Just loves you so much!

Rindu berbuku-buku juga dirasakan terhadap mereka yang telah membuang aku.  Aku tak benci mereka langsung. I don’t hate them, on the contrary, I love them, sebab itu aku rindu kat dorang. Semoga Allah s.w.t memelihara hidup dorang dan merahmati hidup dorang, dan semoga Allah s.w.t. membuka hati dorang untuk mendengar penjelasan aku dan memaafkan aku atas mana-mana kesilapan yang aku dah buat. Allah s.w.t itu Maha Membolak-balikkan hati, so tak payah nak cakap lebih-lebih.

Rindu jugak rasa kat Khumaira. Beliau kat opis, sibuk dengan kerja-kerja yang bertimbun. Kadang-kadang aku rasa kesian sangat kat dia, aku rasa yang dia berhak mendapat yang lagi baik daripada aku. Aku masih tengah berusaha untuk mencarik kerja yang lagi baik, dan aku harap dia sabar. Seriously, aku tak pernah sayang orang sebagaimana aku sayang beliau. Khumaira, I love you so damn much!

Aku takde mood dah nak buat kerja. I wanna go home and bang my Xbox 360! (Prototype = Cool. ‘Nuff said)

Mengantuk di pagi Ahad

Rasa terpanggil untuk update blog.

Semalam merupakan harilahir Mummy yang ke 56. Saya sangat sayang sama ibu saya hahahahaha. Sempat jugaklah beli kek berperisa kopi untuk beliau. (Thanks Khumaira!!) Semoga Allah mengasihi beliau sebagaimana beliau mengasihi saya sewaktu saya masih kecil lagi. Mummy, I love you! XD

Sejak akhir-akhir ini saya bergelumang antara perasaan sedih, bahagia, dan takut.

Saya sangat sedih kerana saya berasa kehilangan. Saya telah ‘kehilangan’ dua orang yang telah banyak membantu saya dalam menghadapi masalah-masalah yang macam tak pernah nak habis. Mereka telah mula menjauhkan diri daripada saya tanpa memberi peluang kepada saya untuk mempertahankan diri saya. Mungkin kerana mereka beranggapan bahawa saya berperangai “seperti dulu” atau “lagi teruk daripada dulu”. Hmmm… cepat betul menilai. -_-;;

Saya juga berasa bahagia dengan kehadiran Khumaira dalam hidup saya. Dia seolah-olah memahami tindak-tanduk dan perbuatan saya, dapat menghidu samada saya sedih atau tidak, menipu atau berkata benar, dan sebagainya. I know, sometime it sounds scary hahahaha, tapi saya sangat bahagia dengan kehadiran beliau. Saya suka cara dia gelak. Saya suka cara dia marah saya. Saya suka cara dia cemburu. Saya suka cara dia mengarut ketika dia mamai hahahah. Saya suka cara dia terima kemarahan saya. Saya suka cara dia menghormati saya dan waktu saya.

Khumaira, I hope you’re the one, bub. ^_^

Saya berasa takut kerana saya takut akan kehilangan lagi. Saya takut kehilangan Khumaira. Saya juga takut akan ‘kehilangan’ Nur Alieya Zara. Rindu amat membuak-buak. Rasa macam nak terbang ke KL dan peluk gomol si kecik yang dah makin petah bercakap itu. Saya tahu, beliau tidak merindui saya sebagaimana saya merindui dia, tetapi rasa sayang terhadap si comot dari Damansara ini bukanlah di buat-buat, dan bukan juga mengada-ngada. The feeling is divine.

Berat sungguh hati menanggung rindu. Saya rindu akan Khumaira. Saya rindu akan Nur Alieya Zara. Saya juga rindu kepada dua orang sahabat yang telah menjauhkan diri daripada saya itu. Semoga Allah memberkati hidup mereka sebagaimana Allah memberkati hidup para Rasul.

Pagi tadi Yasmin Ahmad telah meninggal dunia, pada umur yang sama dengan Michael Jackson. Rasa macam senang je manusia nak mati.

Memang senang pun.

Al-Fatihah.

p/s Saya suka penulisan Ramlee Awang Murshid. HOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!! Klik kat sini untuk laman blog rasmi beliau. Oh, saya sengaja menggunakan warna putih + hijau untuk blog saya, kerana tatkala ini saya amat merindui Xbox 360 saya. XD