Panjang pulak entry nih… T_T

Esok merupakan hari terakhir aku berkhidmat di Auspac Solutions.

Banyak kenangan indah daripada kenangan pahit selama aku bekerja dengan kawan-kawan kat sini, especially dengan Boss aku.

Aku harap semoga Auspac Solution menjadi salah satu company terulung kat Malaysia, insya-Allah. It is run by good people, cuma segelintir aje makhluk kat dalam admin yang macam haram jadah.

Boss, saya mintak maaf kalau saya ada buat salah semasa saya bertugas. Saya tak reti nak cakap depan2, taknak tengok awak sedih ke, atau awak tengok saya sedih ke. Jangan risau, saya sentiasa support awak, kalau awak nak mintak tolong saya buat kerja awak, awak msg je saya, bagi .exe baru, saya tolong mana yang saya mampu, insyaAllah.

Continue reading

Exkrefemmm….

Saya amat merindui mereka.

I’d doubt that the feeling is both ways, though.

Pagi ini saya masih tertanya-tanya… kenapa dia masih rasa dia betul? Most probably dia tak tahu apa yang saya tahu tentang dia.

Dia tak tahu yang saya tahu apa yang dia sudah buat.

Sebab itu dia marah bila saya marah.

Saya pulak tak boleh bagitau dia apa yang saya tahu, dikhuatiri orang lain pulak yang terkena.

Continue reading

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Akhirnya, Ramadhan meninggalkan kita.

Kita bersiap-siap untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri.

“Hari Kemenangan!” kata salah seorang daripada sahabat saya.

“Kemenangan daripada apa, ya akhi?” saya bertanya kembali.

“Kemenangan mengalahkan hawa nafsu! Selama sebulan kita berperang dengan hawa nafsu tanpa ada campur tangan daripada pihak Iblis. Kita memenangi pertarungan tersebut dan Aidilfitri merupakan hari untuk kita menyambut kemenangan besar ini!”

Sungguh bersemangat dia.

Continue reading

Best sungguh!

Tiba-tiba rasa nak menaip lagi hahaha.

Semalam bawak Ajoi pegi berbuka kat rumah Mak Ngah. Sementara tunggu aku mandi, Ajoi borak dengan Mummy. Ajoi cerita yang Mummy tanya kat Ajoi pasal boss aku. Dah agak dah. Mummy sendiri dah start terasa.

Nak buat macam mana? Takkan aku nak cerita kat Mummy aper aku rasa? Itu dah macam memburukkan orang. So apa aku boleh buat? Diam aje lah.

Kalau nak ignore aku, takpelah. Aku dah paham dan masak sangat dengan perangai orang yang buang member bila ada partner yang baru. Tapi nih dengan mak aku sekali kau ignore. Apa pulak salah mak aku, eh? Hahahahahahaha….

So, biarlah. Nak bercinta ke, nak dating ke, nak apa ker, biarlah. Aku dah sedar, aku bodoh bila percaya yang dia nak kawan dengan aku. Aku yang bangang pegi percaya!!

Semalam kat umah MakNgah kami makan ikan sembilang masak asam pedas. Lepas tuh Khumaira pulak goreng telur dadar.. mak aihh.. memanglah aku makan sampai 3 pinggan nasik hahahahahaha. Tanpa segan-silu aku menambah nasik dan menghabiskan nasik2 yang ada demi asam pedas ikan sembilang MakNgah yang sangat sedap itu! Ajoi yang first time datang pon terus hilang segan lantaran kesedapan masakan Mak Ngah.

Tuh tak kira yang dorang buat betik goreng. First time sehhh aku makan, terus rasa macam nak lagi dan nak lagi. Memang confirm lepas nih aku mintak Makngah masakkan samada betik goreng ataupun itu terung masak aper tah… miahahahahaha…

Mesti Mummy terkejut kalau aku mintak beliau masak mende2 nih… hehehehehe… mau beli barang dan mintak Mummy masak!😀

Thanks MakNgah! We love you!

Lepas nih, planning nak masak asam pedas guna ikan siakap pulak miahahahahahahahaha.

Mainan baru

Horray. Sudah tahu macam mana nak amik screenshot untuk PSP. Ape lagi, terus diriku ini mengambil screenshot Dissidia miahahahahaha. Check it out!

Dissidia : Main Menu
Dissidia : Main Menu

Nih Main Menu dia. Boleh beli Character, Alternate Costume and stuff like that kat PP Catalog. Museum plak boleh tengok info pasal Character, Summons, etc.

Zidane (FF IX) : World Map
Zidane (FF IX) : World Map

Zidane of Final Fantasy IX in the somehow “World Map” . The hero is represented by it’s own “battle piece” while the opponent’s battle piece ranges, according to the difficulties and the status of the enemy. (Bosses will have a unique battle piece). Travel around on grid, while the numbers of move you have is represented by “Destiny Point” (on the top left-hand corner). “2” means that you can move around 2 times, regardless of how many grids you passed upon. The numbers of DP can go to negative, and when you’ve defeated the boss of the map (the right-hand side of the map. The one-of-a-kind battle piece).

The grid with the “?” is called “Enigma” . You can never know what is on top of it unless you move next to it’s grid and stop. It can be a summon stone, a treasure chest, or even an enemy.

Zidane Checking Out the Opponent's Status.
Zidane Checking Out the Opponent’s Status.

Here, Zidane is checking out the opponent’s status. Lv means it’s current level. The red stone means that the opponent has a summon stone with him, hence been able to summon. DP chance means that if you met the criteria (here it’s “Flawless victory”), you’ll get an additional bonus DP.

Prebattle Menu
Prebattle Menu

After engaging the battle piece, the pre-battle Menu will show up, showing a more detail status of the opponent. Here, we have Sephiroth, on level 70, along with his stats, equipment, and bonus stats.

Let’s look at the battle scene. I choose two of my favourite characters, Squall and Sephiroth.

Squall vs Sephiroth
Squall vs Sephiroth

Beats the traditional JRPG turned-based, aye?😛

The horizontal blue bar and the small number below it represent the character’s health points. The big numbers on top of each bar is called “Bravery”. This is where the game is unique.

Each character has two types of attack, the bravery attack (with the circle button) or the HP attack (the square button). Bravery attack cuts down your opponent’s bravery and adds up to your own bravery, and when his bravery is dropped to zero, he suffers “break”. The HP attack is, well, true to the name, attack your opponent’s HP. The damage dealt to your opponent’s HP is equal to your bravery. The higher the bravery, the more damaging your HP attack is. This means that if a character suffers “break” (his Bravery is dropped below zero), he is not able to damage the opponents’ HP. Nice, huh?

The middle number represent the Field Bravery. If a character suffers “break” , the opponent will get bonus bravery from the Field Bravery.

The vertical bar represent EX bar. When the bar is full, the character can go into his EX mode using R + Square button. In this special mode, the character will enjoy status boast corresponding to his special traits (Sephiroth, for instance, can hover and fly around the stage when he’s in his EX mode). Their appearence also chance. Squall will change his weapon from his original Gunblade into his Lionheart. Cloud will change his weapon from Buster Sword to Ultima Weapon. Zidane will go into Trance. Sephiroth will change into his One-Winged-Angel appearence.

When in EX mode, successful HP attack will give the player a chance to go into some attacking frenzy. By pushing the square button after the initial HP attack connect, the character will attack the opponent using their special attacking thingamajie. In other words, they use their Limit Breaks. Check out Squall’s Renzokuken :

Initiating his Limit Break from Final Fantasy 8; Renzokuken.
Initiating his Limit Break from Final Fantasy 8; Renzokuken.

Squall moving in for his Limit Break.

Squall's Renzokuken
Squall’s Renzokuken

Yes, you will have to press the R button then the blue thing reaches the second column, just like the original game.😀

Lionheart!
Lionheart!

Yup. After Renzokuken, Squall will automatically performed “Lionheart” , his most uber-dreaded-deadly Limit Break. Hey, at least this is NOT RANDOM like the original game…😛

Lionheart WOOO HOOO!!
Lionheart WOOO HOOO!!

Ah, just like the good-old-days, aye?

Squall sedang titik si Seph hahaha
Squall sedang titik si Seph hahaha

Pukul dia! Pukul dia sampai dia mintak ampun! Lepas tuh pukul dia lagi!

Abeh dahh....
Abeh dahh….

Biasalah. Kalau si pemenang buat muka macho macam nih, itu bermakna sudah abeh lah dia punya special move hahahahaha. Typical Japanese RPG!😛

Itu sahaja yang sempat di screenshot kan. Sape2 yang berminat, sila beli PSP.

Sekian.

p/s lepas nih nak belajar macam mana nak amik screenshot untuk Xbox 360 pulak. Boleh ker? o.O

Tak best

Dapat berita tak best di pagi Ahad ini.

Nur Alieya Zara jatuh. Kepala terkena jug. Kata ibunya, jug kaca. Jug tak pecah, tapi dahi Alieya koyak. Ibu dia bagitau, lukanya dalam, lepas tuh kene jahit.

Rasa macam nak terbang aje pegi ke tempat dia. Nak tengok samada dia ok ke tak. Tapi ibu beliau bagitau, beliau sangat kuat. Nangis sikit-sikit je. Aku pulak yang nangis sorang2 kat CC nih hahahaha.

Sekarang Alieya Zara berkemungkinan ada scar kat dahi. 6 jahitan tuh beb! Sungguh gangster hahahahaha!

Whatever pon, Uncle Just berharap semoga Alieya Zara cepat sembuh supaya Alieya boleh berlari-lari lagi. Boleh menyakat makcik-makcik dan ibu-ibu yang cuba rapat dengan Alieya hahahahah!

I wish I can take her place and suffer that wound for her, though. T_T

p/s Minggu lepas dapat jumpe Azy. Sangat gembira sebenarnya. Tengok dia bertambah tembam dan gembira membuatkan saya bertambah gembira hahahaha…😛 dialah satu-satunya kawan saya yang masih berkawan dengan saya daripada zaman anak dara sampailah beliau dah berkahwin…